Het onderzoek van Imtech naar eventuele overtredingen van mededingingswetten tussen 2008 en 2010 richt zich in ieder geval op de bouw van een energiecentrale in de Eemshaven.
Dat gaf het installatiebedrijf donderdag aan.
Imtech meldde eerder deze week al een onderzoek te zijn gestart naar mogelijke overtredingen. Het bedrijf werd naar eigen zeggen eind augustus dit jaar door een klokkenluider van de mogelijke misstanden rond Eemshaven op de hoogte gebracht en begon toen “direct” aan een onderzoek.
Het onderzoek is nog niet afgerond, maar heeft voorlopig geen aanwijzingen voor overtredingen opgeleverd, aldus Imtech. Op de inhoud van het onderzoek kon bestuursvoorzitter Gerard van de Aast in een toelichting niet ingaan. Dat gold ook voor het andere onderzoek dat Imtech deze week bekendmaakte.
Verboden prijsafspraken
De Telegraaf meldde donderdag op basis van ingewijden dat Imtech energiegigant RWE en diens Nederlandse dochter Essent voor miljoenen zou hebben gedupeerd door verboden prijsafspraken. Volgens de krant zou er ook zijn gesjoemeld bij de bouw van een Duitse krachtcentrale in het Duitse Hamm.
Topman Gerard van de Aast gaf alleen aan dat Imtech eind augustus een e-mail kreeg van de betreffende klokkenluider, met kopieën van vijf facturen die zouden wijzen op verboden prijsafspraken rond het project in de Eemshaven. Op basis daarvan werd een onderzoek ingesteld.
Dat dit niet direct met de buitenwereld werd gedeeld, is volgens de bestuursvoorzitter niet opmerkelijk. "Het is normaal dat je eerst een eigen onderzoek start en wacht tot je de feiten kent. Het is onverantwoordelijk om daar prematuur iets over te zeggen. De werkelijkheid ligt vaak net even anders dan een klokkenluider stelt."
Veel mis in Duitsland en Polen
Imtech werd vorig jaar geconfronteerd met omvangrijke fraude bij zijn onderdelen in Duitsland en Polen. In dat verband is het volgens het bedrijf nog altijd mogelijk dat er nieuwe misstanden aan het licht komen.
Het nieuwe bestuur van Imtech benadrukte in een toelichting daar goed mee om te willen gaan.
Op rand afgrond
De problemen in Duitsland en Polen dreven Imtech afgelopen anderhalf jaar naar de rand van de afgrond. Afgelopen tijd wist het bedrijf zijn voortbestaan te redden, via de verkoop van zijn ICT-divisie en een claimemissie van 600 miljoen euro.
Die zorgde ervoor dat Imtech nu voor een groot deel in handen is van de banken die de emissie begeleidden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl